Bécsben is működik az Internations, ami a helyben dolgozó/élő külföldiek nemzetközi szervezete. Vagy nevezhetjük akár nemzetközi ivó és ismerkedő klubnak is. Néha viszont szerveznek másfajta programokat is, mint legutóbb, amikor önkénteseket toboroztak főzni. A bécsi hajléktalanok részére a Caritas által működtetett melegedő konyhájában.
Jelentkeztem.
Egy héttel a főzés előtt e-mailben értesítettek, hogy a Barnebitengasse 14-ben levő Gruftnál találkozunk. A Gruft, - ami kriptát jelent - nappali melegedője néhány hónapja elköltözött a Mariahilferstrasse közepén álló templom alól annak másik oldalával szemben levő házba, megtartva a nevet. Megszállni éjszakára továbbra is a templom alatti pincében lehet.
Az Internations tagjai a kapu
előtt álltak, és hozzám hasonlóan közülük többen is most találkoztak először a körben
állók mindegyikével. Úgyhogy bizonytalan small talk folyt angolul. 8-10 szépen
öltözött külföldi nőszemély - akik részben a férjük révén eltartottként élnek itt,
részben maguk is egy itteni cég
alkalmazottai - állt a Gruft bejárata előtt és udvariasan várta,
hogy valaki mondjon valamit. Mégiscsak az volt idejövetelünk célja, hogy
megtudjuk, mikor hol kell lenni, kinek mit kell csinálnia, ki vásárol, mit,
miből, kell-e kés és kötény és hol fogunk majd főzni. Az információ azonban
igen nehezen jött elő a vezetőnek tekintett egyetlen férfiemberből…
De végül mégis: 305 euró adományból 180
embernek fogunk főzni chicken curryt rizzsel.
- Chicken curryt rizzsel?
- Aha – hümmögték többen is. (Hát
jó, azt is meg lehet enni és valószínűleg lehet sok főre készíteni - gondoltam
én.)
Ahogy elnéztem az arcokat, sokan
nem értették, de ezek udvarias nők, nem nyilvánítanak azonnal véleményt. A legkisebb körbenállóról, egy pöttöm
ázsiairól hamar kiderült, hogy
szakácsnő. Oké, akkor megvan az indok. Én meg megnyugodtam, hogy nem
nekem kell kitalálni, hány kiló krumpli kell a paprikás krumplihoz ennyi
embernek.
Egy halvány próbálkozás volt még
a mellettem álló hölgy részéről, hogy:
- És salátát, vitamint nem
csinálunk? Például káposztasalátát?
- Nem, majd kapnak almát. - jött
a pragmatikus válasz
Na jó, akkor nézzük meg a
konyhát! Meg hogy mi is van odabent.
Teljesen modern, üveg és
nyersfabetétes folyosón jutottunk be a földszinti helyiségekbe, ahol nappali melegedő mellett a szervezet irodai helyiségei és tisztálkodási lehetőséget biztosító szaniter egységek találhatóak.
A benti állapotokról annyit: ez
földi mennyország lenne sok más országban ilyen körülmények közé jutott
embereknek. Itt valahogy a hajléktalanok
máshogy néznek ki, jobban öltözöttek. És
nem volt az az elrettentő szag.
A folyosón az egyik egy kis
lap-toppal játszott, a másik meg épp a földig érő, uraságoktól levetett
nercbundában nyomult a dohányzórész felé. Persze volt olyan is, aki egy
hordágyon ült és azon vitatkozott egy mentőssel, hogy mitől lett gömbölyű a
talpa és inkább itt marad, minthogy bevigyék valamelyik kórházba.
Bent már vacsorázás folyt
négyes-hatos asztalok mellett. A konyha - végig krómacélból - üvegfallal volt
elválasztva az ebédlőtértől. Egy korongfülű tetkós srác a full elektronizált
beléptetőn áthatolva az összes jól öltözöttet beengedte a konyhába. Ami ezzel
teljesen meg is telt. Hamar megtudtuk, hogy itt minden van, csak kicsi a konyha
és extra fűszert érdemes hozni…. Na, - gondoltam magamban - a curryhez egy egész
zsáknyi kell majd.
További két perc alatt kiderült,
hogy nem kell saját kés és fakanál. A bevásárló listát egy 4 főre (!) íródott
receptkönyvből fogják felszorozni 180 főre. A beszerzést a továbbra is vezetőnek tekintett egyetlen
férfiember és a pöttöm ázsiai szakácsnő intézik, mi meg majd menjünk oda jövő
hétfőn legkésőbb délután 4 órára.
Ez volt az a pont, amikor a legvégül
csatlakozott némber vagy nyolcadjára javasolta, hogy üljünk be valahova a
további részletek megbeszélése végett. Én már fél lábbal a buszon lehettem,
amikor ők még mindig azon tanakodtak,hogy a Mariahilferstrasse mellékutcájából
inkább a metrót választva elzarándokolnak az Interconti bárjáig (4 megálló!!),
minthogy a sarki Café Pierre nevű kis francia cafét válasszák. Hát igen, ez az
ex-pat lét hátránya!
Csak azt tudnám, hogy még mit
kellett megbeszélniük…
*
* * *
* * *
* * *
Bármi lett légyen is az, nagyon
sikeres volt, mert amikor a következő hétfőn 10 perc késéssel megérkeztem, már
nagyban folyt a munka.
Mindenki kapott nejlon kötényt,
hajhálót, sapkát és egyszer használatos gumikesztyűt, a fiókokból meg hamar
előkerültek az óriás deszkák és kések is. Az egyik pulton a hús, míg a vele
átellenben levőn a zöldség és gyümölcs aprítása folyt. Bár érkezésemkor az akkor még húst vágó indonéz szakácsnő megkérdezte,
hogy megcsinálnám-e a rizst, de ránéztem és tudtam, hogy ez nála bizton jobb kezekben lesz. Úgyhogy beálltam a
húsaprítók közé. Mellettem egy filippínó állt, mosolyogva mondta, hogy a
nagykövetségükön dolgozik és megmutatta, hogy mekkora darabokra vágjam a
pulykamellet. Merthogy a chicken curry
ma pulykamellből lesz. Akkor még nem
tudtam, hogy az a nagydarab hús csak a kezdet, mert további 10
óriás pulykamellet, 28 kilónyit vágunk fel olyan 3-4 centiméteres darabokra.
Másfél órát tartott kettőnknek.
A másik oldalon egy igen
határozott lengyel nő küzdött 2 nagy faládányi kínai kellel, vékony csíkokra aprítva azokat.
Tehát mégiscsak lesz vitamin, nem hagyta annyiban! De ahogy ez később kiderült,
ő nem az a személy, aki könnyen feladná.
Mellette egy ír és egy amerikai
nő szecskázta a narancs-alma-banán combót lavór méretű bödönökbe a desszertnek
szánt gyümölcssalátába. Ez az ír nő volt az, aki múltkor olyannyira hajtotta,
hogy üljenek be valahova. IT projekteket vezet egy nagy nemzetközi cégnél és
imádja a mondatait a yeahhh, és hmmmm sóhaj-szavakkal még nyomatékosabbá tenni.
Az amerikai lányról csak annyi derült ki, hogy „jógázni volt a hét végén
Soprontól nem messze, Pannonhalmán”… Vagy ki tudja hol, mert csak arról tudott
beszámolni, hogy nagyon finom borokat és étkeket kaptak egy monasteryben
Magyarországon.
A konyha második bugyrában, a
szintén kb. 12 négyzetméternyi főzőrészben volt egy 1.5x2.5 méter nagyságú
alulról fűthető, legalább 60 cm mély billenthető teknő. Ez volt ’a’ lábos.
Ebben készült a hús. Szemben vele egy
fiókos melegítő, amibe a rizzsel
teli csévéket tették, hogy azok ott gőzölögve szívják magukba a vizet.
Számomra meglepő módon nem a
hagymapirítással kezdődött a currygyártás, sőt, hagyma egyáltalán nem került
ebbe az ételbe (pedig a Jamie Oliver recept igen sok hagymát ír elő, …. de ezek
szerint nem onnan vették).
A húst részleteiben meg-dinsztelte
a főzőmanschaft: a pöttöm amerikai-indonéz szakácsnő, aki fél évre németet –
németet???, itt csak osztrákul beszélnek - tanulni jött Bécsbe, a filippínó és
egy szintén amerikai, aki angolt tanít valamelyik helyi nyelviskolában.
Majd jöttek a fűszerek. Hogy mi,
az számomra nem derült ki, de a húsnak egy idő után okkersárgás színe kezdett lenni és igen jó
illata. Került bele tejszín, meg víz és – bár a recept ananász írt volna elő –
inkább a kínai kel salátának nehezen
használható torzsája kisebb darabokra vágva. Az ananász ugyanis a gyümölcssaláta
martalékává vált, mert a két angolszász úgy ítélte, hogy ott jobb helye lesz….
De ez csak egy percnyi fennakadást okozott, hiszen itt 8 konyhát látott matróna
tüsténkedett.
A pulykacurry rotyogott, a rizs
gőzölgött, a gyümölcssaláta a hűtőben várta a 7 órát, de még mindig nem volt készen
minden. A saláta. Hát igen, a nagyon határozott lengyel főnökasszony - aki
valami magas pozíciót tölthet be egy nemzetközi cég pénzügyi részlegén - csak nem bírta egyedül felaprítani az összes kínai kelt. Úgyhogy a húsos brigád – én és
egy német-svéd leány – miután letisztítottuk késeinket, új gumikesztyűt
kaptunk, beálltunk a salátagyártásba. Ahhoz képest, hogy csak só, olaj és sok
citrom leve került bele, egészen ízletes lett. A sózásnál ugyan némi vita
adódott, de a salátafelelős azt állította, hogy vigyáznunk kell az emberek
egészségére….. szerencsére az asztalokon volt sószóró.
Mindeközben az egyetlen férfi - a
megbeszélésen oly keveset tudó Franz – ide-oda járkált közöttünk, fényképezett,
vizet töltött és szóval tartott kedvesen. Megtehette, mert ő már elvégezte a
munkáját : szervezett és bevásárolt. És csak 70 euróval lépte túl a keretet.
Fél 7 körül úgy vettem észre,
hogy nemcsak az én lábaimba került ólombetét, így mikor a tejszínhab is
elkészült az egész csapat hátravonult lépcsőzni, vagyis jobb híján azon ülve várta meg a 7 órát.
Mikor újra kimentünk a konyhába
az ide vacsorázni jött emberek már türelmetlenül álltak a sorban. Nagy részük
férfi volt, 10 nőt ha láttam. A helyi konyhások hangosan elmondták, hogy ma kik főztek neki, és mit
kapnak, majd az osztrák „Mahlzeit! – Jó
étvágyat!” felkiáltás után elindult az
ételosztás. A kiosztó pultban álltak hárman, hogy a 3 osztatú tányérokra
kitálalják a húst, a rizst és a salátát. A gyümölcssaláta tejszínnel a tetején
műanyagpoharakban a pult végén várta, hogy elvegyék. De mert annyian voltak és
lassan ment a sor, eggyel hátrébb is összeálltak hárman, hogy a tányérokat
teletegyék.
Egy idő után a svéd-német lány
kiállt az első húsosztó pozícióból és valahogy én kerültem oda. Végre
láthattam, akiknek eddig főztünk! És minthogy a mellettem levők nem tudtak
németül, nekem mondták, hogy hogyan kérik a vacsorájukat, sok rizzsel, vagy inkább több hússal, saláta nélkül. Érdekes volt nézni az
arcokat nagyon. Voltak, akiken
látszott, hogy ők tényleg hajléktalanok, szakállas, gondozatlan, megfáradt arcok,
helyenként piszkos ruhában. De volt, aki frissen volt borotválva és a ruházata
is rendben volt…. Itt mindenki ehet, aki bejön és végigállja a sort.
Azután hátulról szóltak, hogy
adjak csak sok húst nyugodtan, van elég. Hát addig se adtam keveset, de ezután majd lefolyt a tányérokról. Az emberek
meg láthatóan megelégedve távoztak az osztópulttól. Többen nem most voltak ott először, közülük néhányan viccelődtek is
a felvigyázó helyi kollégákkal.
Egy idő után szóltam, hogy
készíthetik a következő tálcát, mert kezd kifogyni a hús. Ezzel
együtt további tányérokat kellett elővenni, annyian voltak aznap este, úgyhogy
hátramentem a második bugyorba a többiekhez. De ott riadt
arccal fogadtak, azt mondták, hogy csak annyi hús van csak, amit még valahogy ki tudnak
kotorni a nagy teknőből.
Jajj, de hát kint még vagy 25
ember várja a mai tán egyetlen meleg ételét – szorult össze a gyomrom és majd
elsüllyedtem szégyenemben, hogy lehet elkönnyelműsködtünk valakinek a vacsoráját. Ott tébláboltam, hátha kimegy valaki más. De nem akaródzott.
Így nekem kellett újra
megfognom a merőkanalat és valahogy úgy csinálni, mintha eleget tennék a
tányérokba. Kényszeresen kapargattam a hús maradékát és próbáltam felmérni,
hogy a hol is lehet a sor vége és az még hány adagot jelent. Közben persze
mosolyogni kellett arra, aki épp megkapta a vacsoráját.
És ekkor jött a felmentő mondat:
Halt! – Állj, ki nem kapott ma még egyáltalán?
Vagyis a sorban állók már
másodjára jöttek. Ohh, mekkora kő esett le a szívemről! Mindenkinek jutott és
még egy kevés maradt is, hogy a repetázók tányérjára tegyünk. Nekem aznap ez
volt a legszebb pillanat.
190 fő evett, 15 fő kétszer is.
És a végén megtapsoltak mindannyiunkat. Igen jól esett.
Rizs és saláta másnapra is
maradt, de hús és gyümölcssali az utolsó szemig elfogyott. Pedig többen
közülünk szívesen megkóstolták volna.
Így az este egyetlen csíkszemű
vacsorázójának véleményével kellett megelégednünk, aki már kint, angolul
panaszolta fel, hogy egy igazi curryben hagyma, szójacsíra, bambuszrügy
mindenképpen van, ananász sokszor, de soha nem kerül bele a kínai kel torzsája.
Hát igen. De talán volt, akinek így is ízlett!
És ezzel a gondolattal mi is megünnepeltük egy pohár veresborral ezt a különös curryt.
És ezzel a gondolattal mi is megünnepeltük egy pohár veresborral ezt a különös curryt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése